De Katholieke Kerk in Limburg
Jos Habets heeft in de negentiende eeuw diepgaande studies gedaan naar de geschiedenis van de kerk in Limburg. Hierover schreef hij liefst vier boeken.
- Deel I: Zeer veel ook algemene interessante informatie. De inleiding beschrijft de staatkundige toestand van de verschillende delen van het tegenwoordige bisdom Roermond vanaf de oudste tijden tot aan de Franse tijd. Daarna volgt de geschiedenis van het bisdom Tongeren, Maastricht, Luik, met alle hogere en lagere geestelijkheid, alsmede de kerkgebouwen, het armenwezen etc. In het zevende en achtste hoofdstuk worden de dekenaten en parochies Kempenland en Hespengouw beschreven. Het negende hoofdstuk behandelt de diocesaan-synoden van het bisdom Luik, het tiende onderricht en instellingen van lager onderwijs, elfde het hoger onderwijs. De laatste twee hoofdstukken behandelen het aartsbisdom Keulen en het aartsdiakenaat Xanten.
- Deel II. Bisdom Roermond tot 1795. Hoofdstuk 1 beschrijft de maatschappelijke ontwikkeling in alle delen van het bisdom, waaronder een beschrijving van de geschiedenis van enkele steden. Hoofdstuk 2 beschrijft de bisschoppelijke regels van 1570-1794. Hoofdstuk 3 gaat over de dotatiegoederen en inkomsten van de bisschop. Het vierde hoofdstuk gaat over de bisschoppelijke woning en het huishouden. Het vijfde hoofdstuk beschrijft het leven van de bisschoppen en geeft een lijst der vicarissen.
- Deel III eveneens over het bisdom Roermond, maar nu specifieke onderwerpen: Het officialaat van Roermond, Valkenburg en Cuyck; het domkapittel van Roermond, het dekenaat, de parochiekerken, het lager onderwijs, de latijnse scholen, seminaries en studiebeurzen. Daarna nog een korte geschiedenis van de kloosters.
- Het vierde deel heeft Jos Habets niet afgemaakt en is voortgezet door W. Goossens. Het behandelt de Franse revolutie, de vervolgingen, het bisdom Aken en het nieuwe bisdom Luik, dit alles in de Franse tijd.
Zie verder de volgende artikelen:
- Geschiedenis van de bisdommen
- Geschiedenis van de kerkelijke instellingen en regels
- De kerkvisitaties in Swalmen vanaf 1666
- Het kerkgebouw
- De geschiedenis van Roermond van 1540-1716 door Jos Habets
- Godsdienstige regels in het bisdom Roermond 1570-1794
- Het godsdienstige leven in het Staats Overkwartier van 1661 tot 1794 (Habets, PDF)
- Het godsdienstige leven in het Staats Overkwartier in de 17e eeuw
- Enkele processen van de kerkelijke rechtbank van Roermond in de 17e eeuw
- Een originele preek en de bespreking ervan uit eind 17e eeuw (Mathias Agolla)
- In- en uitgaven rond een parochiekerk tussen 1741 en 1743.
- De wereld van een Maastrichtse predikant in de achttiende eeuw, naspeuringen vanuit een raadselachtig document
- De inrichting van het bisschoppelijk paleis van Roermond in 1744
- De inhuldiging van bisschop Damianus in 1775 in Roermond
- De geschiedenis van het Bisschoppelijk College in de 19e eeuw