De geschiedenis van Maastricht
Over Maastricht is al heel veel geschreven. Ook zijn er tegenwoordig fantastische websites met veel informatie. Bijv. de site "Zicht op Maastricht". Die site is opgezet door de gemeente Maastricht in samenwerking met diverse nationale instanties zoals het Nederlands Architectuur Instituut en het Meertens Instituut. Er is daar zeer veel informatie te vinden. De site waar u zich nu op bevindt bevat o.a. een eigen ontworpen stadswandeling. Deze stadswandeling is zo gekozen dat een groot deel van de oude binnenstad wordt doorlopen en dat aan de hand van de dingen die je tegenkomt allerlei facetten van het verleden gaan leven. Lees eerst de globale geschiedenis van Maastricht als je hier nog niet veel van af weet. Alles wat je tegenkomt kun je dan beter plaatsen. De nummers verwijzen naar de nummers op de kaart van de stadswandeling. Deze kaart is overigens in digitale versie interactief: door te klikken op de nummers worden aparte documenten over de betreffende plek geopend.De stadswandeling kun je in een of twee dagen lopen, afhankelijk van de hoeveelheid plekken (als bijv. kerken) waar je langer wilt stilstaan. De plattegrond van de stadswandeling kun je desgewenst op A4 formaat uitprinten.
Verder is er via de links op deze pagina veel informatie te vinden over de verdwenen kloosters, kerken, poorten en nog meer.
- Globale geschiedenis van Maastricht
- Kroniek van 1266-1517 door anonieme bron (Publications 1864, Habets, PDF)
- Kroniek Maastricht 1266-1517
- Maastricht 1517
- Belegeringen Maastricht
- Bezoek Czaar Peter 1717 Maastricht
- Stadswandeling met foto's (PDF)
- Stadswandeling alleen tekst (PFD)
- Interactieve kaart stadswandeling Beweeg met muis over kaart en klik op cijfers voor meer informatie
- Panorama stad omstreeks 1580. Prachtige tekening gemaakt door Simon Bellomonte, kannunnik van St. Servaas. Beweeg met muis over de kaart en klik voor meer informatie.
- Tekening 1587 deel binnenstad eveneens door Simon Bellomonte, kanunnik van St. Servaas. Hier staan veel tekeningen op van verdwenen kerken. De tekening is in verschillende delen weergegeven.
- Plattegrond Braun en Hogenberg 1581. Deze kaart moet je eigenlijk op A3-formaat uitprinten en meenemen als je door de stad loopt. Houvast: de straatnamen zoals door mij genoteerd zijn die zoals ze nu heten. Gele stippellijn is nog bestaande stadswal. Rood zijn de poorten van de eerste omwalling (alleen Helpoort bestaat nog). Als je de poorten volgt zie je hoe de eerste stadsomwalling liep. Blauw zijn de poorten van de tweede omwalling. (Al deze poorten zijn verdwenen.). Je kunt precies zien hoe het er vroeger was. Aan de andere kant van de O.L.Vrouwebasiliek was er eigenlijk ook een soort plein, althans een ruime plaats die niet was bebouwd. In de Grote Looierstraat stond water. De Grote Gracht, is deels verdwenen, etc. Verder: de kerk in de Jacobsstraat staat er nog niet, is waarschijnlijk rond deze tijd gebouwd.
- Plattegrond Bleau 1652, Toonneel der steden. Het lijkt of er nog niets veranderd is in Maastricht sinds 1581, sterker. Dat zou wel zo moeten zijn. De volgende kloosters met kerken zijn er sinds 1581 bijgekomen: Capucijnen (1610), Jesuïten (1614), tussen 1610 (eerste steen) en 1661 (inwijding) nieuwe kerk Augustijnen, Bonnefanten (1626). Ook had je nu de St. Jacobskerk bij het Vrijthof moeten zien. Als je goed kijkt zie je dat de kaart gewoon gebaseerd is op de kaart van 1581 van Braun en Hogenberg, dus jatwerk. Wel is deze kaart erg duidelijk door de kleurstelling. Op deze kaarten zijn ook nog steeds de oude stadspoorten te zien, die ik rood heb ingekleurd. De niet bewerkte kaarten van Braun-Hogenberg en van Bleau kun je vinden bij de rubriek historische kaarten.
- Dubbelkaart: Links 2008 (op basis van google maps) met verdwenen en nieuwe straten, rechts Bleau 1652. Deze kaart, met name het linker deel, is erg behulpzaam om de historie in gedachten te laten herleven. (Hier liep vroeger een weg, deze weg was er eerst nog niet, hier stond een kerk... etc.)
- Deze kaart is een bewerking van een kaart van Tirion uit 1747 (Atlas van historische verstingwerken Limburg). De straatnamen zijn die van nu. Prachtig beeld van de bijna voltooide vestingwerken halverwege de 18e eeuw.
- Panorama stad 2008 Klik op de torens voor meer informatie
- Panorama Maastricht 1580 en Maastricht 2008. 2 afbeeldingen onder elkaar
- Verdwenen kerken binnenstad Maastricht
- Verdwenen Poorten Maastricht
- Geschiedenis kloosters met interactieve kaart. Alle 22 kloosters zoals ze er waren rond 1750 staan hier op. Beweeg met de muis over de kaart en klik op de kloostergebouwen voor meer informatie.
- Overzicht alle 22 kapittels en kloosters tot 1750
- De St. Servaas. Uitgebreide documentatie over de belangrijkste kerk van Maastricht
- Plattegronden kloosters Maastricht 1770. Kaarten afkomstig Publications 1896. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11
- De maquette van 1750
- Historische afbeeldingen van enkele plekken in Maastricht
- Overzicht beschreven plekken in Maastricht